Slideshow ImageSlideshow ImageSlideshow Image

Ett stycke hantverk för håvning

Jag söker hitta min balans mellan maskin och människa för det är hantverk jag sysslar med och jag föredrar att göra det mesta för hand. Framför detaljer, all finslipning och den viktiga slutfinishen.

Från början har ett större parti teakfanér varit till god nytta för att lära och utveckla håvbyggeriet.

De träslag jag jobbar med de jag får tag i. Mest blir det i ek, ask, valnöt, samt ibland i alrot, masurbjörk och en del exotiska träslag som blir till skaft och byglar men även en del trä jag själv sågat upp och torkat blir till unika alster.

Dekorativa detaljer för handtagen gör jag utav renhorn, tenn, björknäver eller träslag med olika färg och struktur, för att ge det utseende som kännetecknar en äkta Oldberg håv med inspiration bland annat från knivslöjden.

Att basa trä med hjälp av ånga möjliggör snävare svängar i bygeln, och det är riktigt roligt att laborera och se var gränserna går för att böja trä.

Jag syr mina egna håvnät av skonsamt meshtyg av högsta kvalitét som ger mig möjligheten att anpassa djup och modellutformning utifrån önskemål och så de passar till det fisket den ska användas till för optimal funktion. Jag kan även erbjuda knutfria, klassiska håvnät och miljöanpassade (PVC fria) ghostnet till er som så önskar.

Jag föredrar att behandla håvarna med parafinolja. Den är lätt att applicera och finns att få tag på överallt. Bara att lägga på. En liten gnutta vax gör att ytan håller tätt längre. Denna behandling gör man vid behov helst innan håven börjar bli torr. Om en skada uppstår på håven behandlas såret i omgångar med förtunnad parafinolja. I framtiden är tanken att jag som alternativ till oljan, erbjuda en lackad finish, som håller håven snygg, länge, utan något underhåll.

Den finish jag eftersträvar på mina håvar återfinns bland de allra skickligaste kulturbärande hantverkarna av canespön, flugrullar, flugaskar, knivar, kåsor, spån-, läder- och näverslöjd.