Slideshow ImageSlideshow ImageSlideshow Image

Att skapa på egna villkor

Det är viktigt att alla vi som fiskar tänker på hur vi hanterar den vilda fisken, inte minst då det kommer till håvning. Har vi fått en fin matfisk på kroken gäller det att vi tar ett snabbt beslut mellan att håva den och slå ihjäl den eller släppa tillbaka den igen. I vilket fall ska den så långt som möjligt stanna kvar i vattnet och lossas försiktigt med peang så fiskens slemskikt inte skadas, vilket är fiskens försvar mot infektion.

Ju mindre vi hanterar fisken desto mindre blir påfrestningen på fisken. Men om du får på en riktigt livlig fisk och om det är riktigt varmt i vattnet är det bra om vi försöker korta drillningen så att fisken inte drar på sig alltför mycket mjölksyra. Då kan håven med fördel användas för en säkrare och snabbare avkrokning. Fiska gärna hullinglöst.

Myten om att vi tappar mycket mer fisk med hullinglös krok har mer med att lära om och komma ett steg vidare. Så om du drar upp fisk efter fisk eller harvar på timme efter timme utan att få något alls är rådet att ta en paus, ät din medhavda picknick, njut av vår vackra natur. Byt ställe eller var nöjd med vad du får uppleva för just den stunden kommer aldrig mer tillbaka.

Så, varför tillverkar jag håvar? Jo, i grunden fanns drömmen om att få skapa på mina egna villkor efter egna idéer och utifrån min inneboende estetiska ådra o skaparlust. Min lust att göra något så vackert av något så simpelt som en håv gör att jag fått slå mig fri från dogmer och omvärdera mitt hantverk flera gånger om.

Tidigare har jag jobbat både som snickare och parkettläggare/slipare, men 2003 läste jag in omvårdnadsprogrammet på komvux och har sedan 2004 haft fast jobb som assistent inom Kungsbacka kommun.

Men samtidigt har längtan att göra vackra saker i trä i egen regi alltid funnits där. Så nu ger jag mig mer tid att producera trähåvar, något jag har talang för och blir allt bättre på. Att lära mig ett nytt hantverket, lusten att utveckla hantverket och viljan att ge mina håvar min personliga stil och design är för mig en ynnest.

Jag dela gärna kunskap och erfarenheter med andra som har intresse av hantverket att bygga håvar på fritiden och hålla en och annan kurs.